Blog o podróżowaniu, smakowaniu i poznawaniu. Czego? Wszystkiego! Historii, kuchni, religii, zawodów…
facebookpinterest google-plusinstagramyoutube

Poznajemy Smaki – Maroko

Menu dnia: kuskus z kurczakiem w kurkumie i cebulą na słodko.

Jedzenie jest nieodłącznym elementem poznawania nowego kraju. Co się je na co dzień, jakie są lokalne fast foody, jakich używają przypraw, co jest podstawą tej kuchni i skąd się ona wywodzi. Jednymi z wielu smaków mojego dzieciństwa jest kasza kuskus, najlepiej polana aromatycznym wywarem. I o taki obiad się dzisiaj pokusiłam. Będzie to przepis z Maroka, w którym nigdy nie byłam, zawsze chciałam i przydałoby się tam w końcu wybrać. Dziś będzie kuskus z kurczakiem w kurkumie i cebulą na słodko.

Jeszcze nie jest gotowe, a już jestem pewna iż będzie smakować 🙂

Lista zakupów (5 osób):

  • kasza kuskus
  • 12 kawałków kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka – kto co lubi)
  • 4 cebule
  • pęczek pietruszki
  • rodzynki (pełna garść)
  • cytryna
  • 4 łyżki masła
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • kurkuma i opcjonalnie: szafran
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej i opcjonalnie: imbir
  • sól, pieprz

Chociaż wielokrotnie widziałam jak się wyrabia kaszę kuskus, jak widać nie pokusiłam się o przygotowanie własnej. Oliwa z oliwek też może się wydać nie najlepszym wyborem w przypadku smażenia, znacznie wydajniejszy byłby tu olej roślinny, ale chodzi aby składniki przeszły tym charakterystycznym posmakiem oliwek. Jako, że posiłek chciałabym przygotować szybko i sprawnie, tym razem odpuściłam składniki, które wymagałyby długiego przygotowania lub musiałabym objeździć pół miasta, 3 sklepy i wydać 100zł, jak np.: świeża kolendra, baranina, czy pasta harissa. Użyłam produktów, które dostanę w jednym sklepie, pod domem, a łączny koszt, jako że miałam sól, pieprz, cukier, oliwę i miód na stanie, wyniósł mnie: 22,35zł. Za danie dla 5 osób

Krok po kroku:

  1. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez 15 min.
  2. Kurczak obtoczyć w kurkumie, ewentualnie delikatnie oprószyć szafranem.
  3. W garnku rozgrzać oliwę i rozpuścić w niej masło.
  4. Smażyć w garnku do 5 min. na złoto, po czym zalać kubkiem wody. Posypać pieprzem, dorzucić liście laurowe, gałki muszkatołowej i ewentualnie zetrzeć kawałeczek imbiru. Doprowadzić do wrzenia i dusić tak z 30 min.
  5. Cebulę gotować w posłodzonej wodzie przez 15 min. Po czym skroić w piórka.
  6. Kaszę kuskus ugotować wg. opisu na opakowaniu. Wymieszać z drobno posiekaną pietruszką, wycisnąć na to sok z połowy cytryny i oprószyć solą.
  7. Roztopić 2 łyżki masła, dodać miód, trochę wywaru z kurczaka, dodać cebulę i rodzynki. Zagotować.
  8. Na całej powierzchni półmisku wyłożyć kuskus, na środek ułożyć kurczak, wokół niego cebulę z rodzynkami.

Dziś danie zebrało 6 pozytywnych opinii od 6 niezależnych krytyków kulinarnych: mojej siostry z mężem, kolejnej siostry oraz Piotruli i psa 🙂 Polecamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.