Blog o podróżowaniu, smakowaniu i poznawaniu. Czego? Wszystkiego! Historii, kuchni, religii, zawodów…
facebookpinterest google-plusinstagramyoutube

Pakistańska szama – przepis


Poznawanie świata, to nie tylko fizyczne podróże, zawieranie nowych znajomości, ale też te wszystkie aromaty, zapachy i smaki. Wcale też nie trzeba ruszać się z domu do orientalnych knajpek, aby nacieszyć kubki smakowe czymś zupełnie nowym.

Znajomy z Pakistanu, Wajid Ali Shah wpadł z sobotnią wizytą, razem z siatką zakupów spożywczych, dziś gotujemy.

IMG_2155

1,5kg udek i piersi z kurczaka
2 cebule
5 pomidorów
2 papryki czerwone
1 duży jogurt naturalny
1 cytryna
1 natka pietruszki
2 łyżki startego czosnku
2 łyżki startego imbiru
4 łyżki oliwy
3 łyżki masła
2 łyżki papryki słodkiej
przyprawa chilli (lub suszone płatki)
kardamon w proszku
kmin rzymski
przyprawa gram masala
sól
mąka
woda

1. Marynujemy kurczaka jogurtem naturalnym, sokiem z jednej cytryny, do tego kilka ząbków startego czosnku, imbiru, sól i płatki chilli, nieco kardamonu, kminu i przyprawy gram masala. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut, a w tym czasie…

IMG_2161IMG_2172IMG_2177IMG_2183

2. Mąkę mieszamy z wodą, gnieciemy, uciskamy pięściami i formujemy na jednolitą masę. Następnie w nieduże kuleczki, które wałkujemy na płaskie placuszki. Smażymy je z obu stron, ewentualnie skrapiając oliwą

IMG_2199IMG_2204IMG_2227IMG_2234

IMG_2249IMG_2260

3. Na dużej patelni/w woku/w garnku, rozgrzewamy oliwę z masłem, dorzucamy zamarynowanego kurczaka

Wajid i jego szamaIMG_2312IMG_2318IMG_2302

4. Kroimy paprykę, pomidory i cebulę w piórka, kosteczkę lub jak kto lubi, dorzucamy do woka

IMG_2321IMG_2339IMG_2371IMG_2377

5. Wszystko dusimy, co raz mieszając przez około 30-40min., pod koniec dodajemy pietruszkę

IMG_2419IMG_2411

Gotowe danie skrapiamy cytryną. Voila! Smacznego…
Pamiętajcie, iż nie używamy sztućców. Przygotowane przez nas pieczywko jest naszym widelcem i łyżką.

IMG_2414

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.